Predajňa LUKOSTRELBA.SK - predstavujeme naše lukostrelecké obchody (2.časť)

Vrámci mojej celoročnej série budem postupne navštevovať všetky významné lukostrelecké predajne, či web shopy. V prvej časti ste si mohli prečítať o predajni Luk a sip.sk v Trnovci nad Váhom.

Moje ďalšie kroky viedli na úplne opačný koniec Slovenska, do metropoly východu - do Košíc. V okrajovej časti Košíc hľadám Peťa Čeljusku a jeho predajňu Lukostrelba.sk. Nakoniec sa mi podarilo nájsť tú správnu ulicu, kde ma už Peťo očakáva a srdečne víta.

IMG_20190406_082947_resized_20190505_035417235.jpg ... s Petrom Čeljuskom, majiteľom lukostreleckého obchodu Lukostrelba.sk

.

Ahoj Peťo, ďakujem za pozvanie na návštevu k tebe do Košíc. Čakal som, že budeš bývať niekde v rušnej časti mesta, pokiaľ čo Ortváňova ulica je na východnom okraji Košíc. Skôr sa tu cítim ako na dedine. Tichá ulička obklopená rodinnými domčekmi so záhradami a les neďaleko. Ako sa Ti tu býva a pracuje?

No ja som veľmi spokojný! Predtým som býval v centre mesta v bloku a tam sa nedalo podnikať. Keď som kúpil domček v meste od svojej tety , tak som začal pomýšľať o využití ho na výrobné a skladové účely. Bolo to však ďaleko od môjho bytu a každodenné dochádzanie do kšeftu bolo náročné. Teraz je to fajn.

.

Vošli sme do malej kancelárie rodinného domu, ktorá je zároveň administračnou časťou, skladom a expedíciou tovaru v jednom. Peter Čeljuska je srdcom lukostreleckého obchodu www.lukostrelba.sk.

Peťo, aj keď sa ja venujem lukostreľbe asi 6 rokov, tak oproti tebe som ešte bábätkom v plienkach. Kedy si sa ty vôbec prvýkrát začal venovať lukostreľbe? Aký bol tvoj prvý luk a kde si ho zohnal?

Aj keď som pochádzal zo športovej rodiny, otec bol trénerom volejbalistiek v Košiciach a priam ma nútil do športu, stále som rozmýšľal o nejakom „lenivom“ športe kde netreba behať a potiť sa. V 1984 roku som sa rozhodol, že to by mohla byť lukostreľba. Knižka „Luk a šíp“ od Františka Hadaša syna majstra svete v lukostreľbe ma inšpirovala a tak som hľadal najbližší oddiel. Zavolal som do Prahy na ČS lukostrelecký zväz a pýtal sa sekretárky, či nevie o nejakom oddieli v okolí Košíc. Usmernila ma na vtedajší Pioniersky dom v Košiciach kde existoval lukostrelecký krúžok. Tak som sa s nimi spojil. Klub mi zapožičal poľský neskladací luk o sile cca 20kg s mierne prasknutým laminátom. Ten som amatérsky opravil a trénovali sme na verejnej lúke na „Aničke“ v blízkosti lodenice do polystyténových terčov ruské pokrivené duralové šípy . Boli sme dobrá partia, mnohým iste známi Peter Majerčík, Oto Kešelák, Vít Vinař bratia Pikulovci..

môj prvý luk3.jpg

môj prvý luk2.jpg

... prvý luk Petra Čeljusku

.

Takže to bolo ešte za socializmu. Asi si nevieme ani predstaviť, aké to bolo vtedy. Teraz máme lukostreleckého tovaru od výmyslu sveta. Stačí si kliknúť na webe a o pár dní máme tovar doma. Ale vtedy bola situácia asi úplne iná. Dali sa vtedy kúpiť v obchode luky, šípy, perká apod.? Ak nie, kde ste to zháňali?

No bola to hrôza! Keď odpadlo pierko tak sme ho všetci poctivo hľadali v tráve, lebo náhrada nebola. Končíky sme vyrábali z dreva, tetivy robili zo „Sloteri“ vlákna podobnému Dacronu. Keď som na dovolenke v Juhoslávii uvidel v obchode duralové šípy tak som neváhal použiť poslednú rezervu a kúpil som si 12 ks. To som bol v Košiciach frajer. A ešte väčší, keď mi sestra emigrantka poslala 12 ks nových EASTON X7 2013. To som ani spať nevedel.

Košickí lukostrelci s budúcim olympíjskym víťazom Lyócsom.jpg ..Košickí lukostrelci s budúcim olympíjskym víťazom...

Najväčší rozruch sme spôsobili keď sme s týmito „drevákmi“ prišli na veľkú súťaž START Praha na Strahove. Tam už väčšina reprezentácie mala „skladačky“ . Mňa ako nováčika hneď preradili k ženám, ktoré strieľali kratšie vzdialenosti , ale myslím že sme neostali v hanbe. Neviem presne v ktorom roku, ale niekedy v tom čase boli majstrovstvá svete v Krakove. Neodolali sme, boli sme sa pozrieť na preteky. Tam boli stánky s lukostreleckým tovarom s predajcami svetových značiek, ale nebolo to pre naše peňaženky. Ale neodišiel som na prázdno. Spolu s Peťom Majerčíkom sme si od ukrajinského trénera za 50.-USD kúpili stredy, ruské kópie madiel HOYT GM. A to už bolo niečo! Boli sme na Slovensku frajeri.

ja ako strelec na GP vo Viničnom2.jpg

ja ako strelec na GP vo Viničnom.jpg

... Peter Č. ako strelec na GP vo Viničnom

.

Ako viem, tak si začal o pár rokov za éry ČSFR aj funkcionárčiť v lukostreľbe. Aké pozície si zastával a čo si mal na starosti?

Bol som aktívny aj mimo strelnice. Zúčastnil som sa rôznych kurzov školení a získal som trénera ako 3. aj 2. Triedy, bol som v roku 1994 na celoeurópskom školení trénerov v Ríme, ktoré organizoval výborný strelec 1300-vkár pán Spigarelli. Bolo to veľmi poučné a inšpiratívne.

Školenie trénerov v Ríme.jpg ... školenie trénerov v Ríme

Prvý v ČSSR som naprogramoval počítač Sincler tak, aby na obrazovke televízora odpočítaval čas pri terčovej lukostreľbe. To asi nadchlo predsedníctvo ČS lukostreleckáho zväzu a v roku 1991 som bol zvolený do predsedníctva za „technického komisára“. Hlavnou mojou náplňou bolo skoordinovať kalendár súťaží v celej republike. Po rozdelení republiky som sa aktívne podieľal na rozdelení zväzu a vzniku SLZ, kde som viac rokov pracoval v predsedníctve SLZ či už ako predseda technickej komisie alebo trénerskej komisie.

Pán Easton na MS v Slovinsku +j a ako štátny tréner.jpg

... pán Easton na MS v Slovinsku, Peter Čeljuska ako štátny tréner

.

Koľko bolo vtedy na Slovensku aktívnych a registrovaných lukostrelcov?

No málo! Oddiely boli vo Viničnom, Bratislave, Kežmarku, Čiernej Vode a Košiciach. Registrovaných bolo tak do 100 členov.

.

Posledný rok spoločného štátu ČSFR a rok pred vznikom Slovenskej republiky si začal v roku 1992 podnikať v lukostreľbe. Aké to bolo?

Zo začiatku som využíval svoje kontakty s českými kolegami oni boli predsa len bližšie k západu ako Košice a vedeli zohnať šípy, krídelka, končíky a iný drobný materiál. Posielali mi tieto drobnosti a ja som ich predával slovenským lukostrelcom s malým ziskom. Videl som čím ďalej, tým väčší dopyt a tak som si založil živnosť a začal nakupovať tovar priamo z EU. Neboli sme však ešte v únii a tak som presedel dlhé hodiny na colnici pri preberaní tovaru a vypisovaní JCD-čka. Chodil som aj pre tovar do Poľska k Bisokovi i k Lachovi a do Čiech k Vidimovi.

Majstri SR v loveckej lukostrelbe.jpg

... majstri SR v loveckej lukostreľbe

.

Keďže vtedy internet ešte nebol, tak ako si tovar zháňal a ako si ho predával?

Dodávateľské firmy mi poslali katalógy a objednával som faxom. V tých časoch ma poznal každý lukostrelec na Slovensku takže stačilo, keď mi zavolali, a ja som pre nich zohnal čo chceli!

.

Mal si aj kamenný obchod?

Nedá sa to volať kamenný obchod. Sklad som mal v mojom domčeku na Watsonovej ulici kde som každý deň dochádzal zabaliť objednaný tovar a niekedy ma tam navštívili aj kolegovia lukostrelci.

Darek Piece majster sveta lovecká Slovinsko.jpg

... Darek Piece - majster sveta lovecká, Slovinsko

.

Bol som veľmi prekvapený tým, že si v tej dobe vyrábal aj luky. Aké to boli luky?

Vymyslel som taký jednoduchý detský luk skladačku s dreveným madlom a celo laminátovými ramenami. Madlá som vyrábal ja v rozhlase (mali sme tam sústruh) a ramená som robil z dovezených laminátových pásov, ktoré som na dome rezal a upravoval. Keď som mal viac lukov tak som sadol do auta a pochodil predajne poľovníckych potrieb a ponúkal ich na predaj. Luky sa páčili cena bola prijateľná a tak sa ozval aj Lach z Poľska a objednal si 100 ks. To bola značná objednávka a tak som si našiel stolára na Ukrajine, ktorý mi vyrobil madlá a ja som robil ramená. Kšeft sa podaril. Neskôr sme od výroby upustili nakoľko nároky odberateľov na kvalitu sa zvyšovali a trh chcel krajšie i keď drahšie luky.

.

V tej dobe, keď si vlastnil kamenný obchod s lukostreleckými potrebami, tak si to mal ako hlavné zamestnanie? Alebo len zábavu a hobby?

Nie, nebolo to moje hlavné zamestnanie. Bol som riadnym zamestnancom Slovenského rozhlasu Radia Regina, kde som 20 rokov pracoval ako majster zvuku a 5 rokov som robil technického námestníka riaditeľa. Obchod s lukmi len bolo moje hobby, mal som sám radosť z toho, keď som vedel zohnať pre lukostrelca to, čo potreboval. Obrat bol však malý a v tom čase sa s toho nedalo vyžiť. Teraz už by to išlo, ale je nás predajcov na trhu už zasa veľa.

.

Viem, že tento lukostrelecký obchod nie je pre Teba veľkým biznisom, skôr je to koníček a berieš to ako pomoc kamarátom lukostrelcom. Okrem tejto záľuby sa ešte čomu venuješ?

Predal som ten malý domček na Watsonovej aj byt v centre mesta a kúpili sme si dom v Košickej Novej Vsi. Tam som sa začal venovať svojej záľube z detstva - holubom. Som na dôchodku, starám sa o holuby, rekreačne strieľam a posielam balíčky pre objednávateľov cez stránku www.lukostrelba.sk

obchod 1.PNG

... tovar v obchode Lukostrelba.sk v Košiciach

.

Ale vráťme sa teraz k Tvojmu lukostreleckému obchodu. Prečo sa Tvoja lukostrelecká firma je napísaná na manželku. Ozrejmíš nám to?

No je to prosté. Išiel som do predčasného dôchodku a zákon z pre mňa neznámych dôvodov zakazoval poberať dôchodok a podnikať. Tak som musel presvedčiť manželku ktorá vtedy mala do dôchodku 10 rokov, aby si založila firmu a predal som jej svoju firmu a živnosť zrušil. Teraz však aj ona chce isť o rok do predčasného dôchodku tak neviem čo bude ďalej. Buď naspäť kúpim jej firmu alebo ju celú predáme. Ešte uvidím, vieš už nie som najmladší. 70-tka na krku.

.

Pomáha Ti manželka s predajom, alebo je len Tvojou psychickou oporou?

Ani jedno ani druhé. Všetko robím ja. Dokonca by bola rada keby som s tým už skončil a venoval sa radšej záhrade a domu.

.

Mnohí lukostrelci Ťa vídavali na súťažiach aj s naloženým autom plným lukostreleckých potrieb. Teraz už pomaly od toho upúšťaš. Privezieš, čo kto potrebuje, ale celý obchod už nevozievaš. Prečo?

To sa nedá. Sortiment je taký široký, že by sa všetky veci ani do auta nezmestili. Nosí naozaj len to čo si ľudia objednajú a nejaké maličkosti , pierka, končiky, hroty, chrániče. Ľudia chcú stále to, čo so sebou nemám.

IMG_20190518_154453_resized_20190518_034525796 dfasdf.jpg

... Lukostrelba.sk - "pojazdná predajňa" :-)

.

Väčšina tovaru, ktorý predávaš, sa objednáva buď cez Tvoju internetovú stránku, alebo mailom, či telefonicky. Keď sa zamyslíš, koľko asi ponúkaš položiek tovaru?

To neviem vyčísliť. Za tých 26 rokov sa nazbieralo toľko rôzneho tovaru , ž naozaj nemám prehľad. Len šípov je niekoľko 100 kusov. Bude načase spraviť inventúru.

obchod 2.PNG

.

Ponúkaš dajaký zaujímavý tovar, ktorý sa určite nepredáva v inom lukostreleckom obchode?

Nie určite nie. Nešpecializujem sa na nejaký druh tovaru. Možno, že uprednostňujem predaj klasických lukov pred kladkovými. K nim som nenašiel vzťah a musím sa priznať, že čiastočne podceňujem „kladkáčov“. Som staromódny. Možno že to je zaujímavé, že cez brata v USA sa mi podarilo zohnať také veci na lukostreľbu, ktoré nedostať v EU.

.

Čo sa zmenilo v ponuke počas tých rokov, čo predávaš lukostrelecké potreby? Za tých 26 rokov sa toho zmenilo asi veľa.

No zmenilo sa veľa. Hlavne sa rozšíril sortiment, pribudlo množstvo výrobcov. Napr. niekedy pierka na šípy robil jeden výrobca dnes ich vyrába minimálne 8, každý výrobca robí minimálne 4 druhy a 4 dĺžky a škálu farieb. To je skoro 300 druhov pierok a niekedy ich bolo 20. A to isté je so šípmi, končíkmi atď.

A luky! Niekedy boli traja hlavní výrobcovia HOYT, YAMAHA, SAMICK a dnes vyrába reflexné luky min. 10 dobrých výrobcov. A to vynechávam kladkové luky. Ľudia teraz majú internet. Najprv si prezrú ponuku v celej EU zistia ceny a potom až hľadajú najlacnejšieho dodávateľa na Slovensku. A mať nízke ceny a malý obrat je to najhoršie pre podnikateľa.

obchod2.jpg

Naši členovia SLA 3D sa venujú najmä 3D lukostreľbe. Pamätáš si, kedy sa začalo na Slovensku strieľať 3Dčko? Ako vyzerali vtedy zvery (kvalita, materiál), koľko sa vtedy robilo súťaží za rok?

Za mojej aktívnej éry sa 3D vôbec nestrieľalo. Bola len lovecká streľba na okrúhle čierne terče so žltým stredom v teréne. Jedno kolo na neznáme a jedno na známe vzdialenosti. SLZ v tej dobe značne uprednostňoval olympijskú lukostreľbu, inú neuznával a nepodporoval. Až po vzniku asociácie 3D sa 3D lukostreľba rozšírila a dnes má viac členov ako SLZ.

.

Pokiaľ by bol niekto začínajúci lukostrelec, vieš mu poradiť pri výbere luku? Dá sa s Tebou dohodnúť, že by si záujemca prišiel aj osobne vyskúšať, čo mu najlepšie „padne“ do ruky?

Samozrejme. Poradím ja, telefonicky aj osobne, ak ma navštívi. Mám na dome malú strelnicu, kde si môže zákazník luk alebo šípy vyskúšať. Každú stredu o 17 hod robím ukážku lukostreľby na našej strelnici, kde si hocikto môže streľbu vyskúšať a poradiť sa, ako správne strieľať aby sa vyhol zlým návykom samouka. Miesto strelnice nájde na www.archery.sk Inštruktáž je zadarmo.

.

Peťo, veľmi pekne ďakujem za príjemnú návštevu. Neviem, či je na Slovensku predajca, ktorý by mal viac skúseností s lukostreľbou, lukmi a príslušenstvom, ako máš Ty. Ty a luk, to je nerozlučná dvojica už 34 rokov. Každému nášmu čitateľovi odporúčam kliknúť na Tvoju stránku www.lukostrelba.sk a ak si nebude vedieť vybrať, treba zavolať Petrovi, určite vám rád poradí.

Ešte raz ďakujem Petrovi za rozhovor a vy sa môžete tešiť, v našej sérií „Predstavujeme naše lukostrelecké obchody“ budeme pokračovať. Ešte uvidím, kam ma túlavé topánky zavedú :-).

IMG_20190406_082940_resized_20190505_043241646.jpg

.

autor článku: Peter Málek - predseda komunikačnej komisie

Posted in Reportáže, Komunikačná komisia on máj 05, 2019

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba