MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA V 3D LUKOSTREĽBE 2024 - poďakovanie.

Už je to nejaký ten piatok čo naše lukostrelecké nohy vkročili na územie Spiša a po 2 rokoch opäť nastala tá chvíľa a príležitosť vystrielať si titul Majstra Slovenska tu na východe, pod dominantou Spiššského hradu. Lukostrelecký klub Spišské Vlachy si pre nás opäť pripravil pretek na novom mieste.

msr 2024 2.jpg

Už v piatok nás vítalo známe prostredie. Hneď z diaľky nás upútal veľký stage a riadené veľkokapacitné parkovisko. Keďže v dnešnej motorizovanej dobe je náročné upratať toľko áut, oceňujem priestor, ktorý organizátor vyhradil v priamej blízkosti hlavného stanu a rozstrelovej strelnice. Tu už prví nadšenci testovali svoje luky na nadchádzajúce dva strelecké dni. A poviem vám, nebolo ich málo.

msr 2024 3.jpg

Zaregistrovali sme sa, skontrolovali sme svoje náradie a luky, postretali známe tváre a vymenili sme si prvé dojmy.

msr.jpg

msr 2024.jpg

Celkovo sa tohtoročných Medzinárodných majstrovstiev Slovenska zúčastnilo 257 strelcov, z toho 193 mužov a 70 žien, ktorý si mali možnosť vyskúšať svoju šikovnosť na 3 rozličných tratiach. Každá s úplne iným lukostreleckým profilom a zasadené do rozličného terénu. Trať na slnečnej a rozpálenej lúke nás potrápila nielen odhadmi vzdialeností, ale aj neutíchajúca horúčava zohrala svoju rolu v celkových nástreloch. Vďaka Bohu za dostatok vody na trati, ale aj za systém strieľania 3x po 20 terčov.

msr 2024 12.jpg

Bolo to naozaj fyzicky náročné. Zahanbiť sa nenechali ani zvyšné trate, ktoré boli zasadené do lesného prostredia. Myslím, že sa staviteľom tratí podarilo využiť terén tak, aby nás miestami naozaj potrápili a my sme si svoje umiestnenie museli naozaj vybojovať. Zopár šípov sa do dnešného dňa považuje za nezvestné a mnohé padli za obeť a odišli do lukostreleckého neba ????.

msr 2024 7.jpg

Po dvoch dňoch , troch tratiach a 60 šípoch sme konečne dospeli k sumárnym číslam a mohli sme určiť celkové poradie strelcov v jednotlivých kategóriách. Do finálových rozstrelov postúpilo 6 najlepších strelcov z desiatich najviac zastúpených divízií. Strelnica sa počas dňa zmenila na dve finálové rozstreliská po šiestich terčoch, ktoré mali rozhodnúť o víťazoch. Veľmi pozitívne hodnotím časový harmonogram, ktorý bol dodržaný skoro na minútu presne. Bez nejakých dlhších prestojov a čakania, nastupujú jednotlivý finalisti a po nich aj očakávané tímové rostrely, do ktorých sa prebojovalo 6 najlepších zoskupení lukostrelcov vďaka svojím nástrelom bodov z uplynulých 3 tratí.

msr 2024 6.jpg

msr 2024 4.jpg

Finále by malo byť vyvrcholením nielen pre strelcov, ale i pre všetkých zúčastnených, čo sa vďaka výbornému umiestneniu strelnice podarilo. Každý mal možnosť povzbudiť svojho favorita a užiť si celý priebeh naplno.

msr 2024 5.jpg

Oceňovanie sa tento rok konalo na hlavnom stage-i, čo veľmi kvitujem. Víťazov sme videli v plnej paráde a mohli sme ich obdariť potleskom a uznaním za ich výkony.

msr 2024 9.jpg

msr 2024 10.jpg

Tento rok bol aplikovaný aj nový model zlučovania divízií, ktorý z môjho pohľadu nepatril k najšťastnejším alternatívam. Verím, že v budúcom roku sa tento systém prepracuje k spokojnosti všetkých zúčastnených. Malá účasť v daných kategóriách a nie je nikoho vinou ani chybou súťažiacich či organizátora. Určite popracujeme na riešení a nájdení nejakého kompromisu.

nsr víťazi.jpg Táto fotografie je dôkazom, že napriek zlúčeným kategóriám a divíziám,keď sa na pódium dostali dievčatá s chlapcami a TRRB s BB divíziou, sa všetci spolu vedeli radovať a oslavovať.

msr 2024 8.jpg

Tohto roční víťazi "tímoviek":

  1. miesto LK BAŠTA - ROMAVSKÁ SOBOTA

  2. miesto LK HUBERT ARROWS - TRNOVEC NAD VÁHOM

  3. miesto LK TOPOĽ - HAJNÁ NOVÁ VES

Nedá sa mi nespomenúť aj extrémne štedrú tombolu, ktorú si pre nás Spišské Vlachy pripravili. Mala som taký pocit, že sa ušlo asi každému. Neodradilo nás ani počasie, ktoré si na nás pripravilo menší dážď na záver. Vydržali iba tí skalní a nič ich neodradilo vydržať až do konca. Poďakovali sme sa organizátorom a všetkým zúčastneným za ich snahu a elán, s ktorým sa zhostili všetkých úloh.

Vždy sa nájdu nedokonalosti a detaily, na ktorých treba popracovať. Za mňa osobne to bola skvelá "generálka“ pred nadchádzajúcimi Majstrovstvami Európy, ktorých sa naša krajina zhostí na budúci rok. Všetci vieme aké to bude náročné po všetkých stránkach. Leto 2025 sa pomaly ale isto blíži a my veríme, že sa podarí zorganizovať pekný a príjemný pretek, na ktorom sa všetci budú cítiť príjemne a budú naňho v dobrom spomínať. Už teraz sa tešíme a sme plní očakávaní, čo si pre nás lukostrelecký klub Spišské Vlachy priraví!!! Ešte raz ďakujeme a gratulujeme víťazom. Tak zasa o rok na majstrovstvách priatelia!

msr 2024 11.jpg

Autor článku : Lívia Rakovská v spol.predsedníctvo SLA 3D.

Posted in Reportáže on sep 16, 2024

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba