Po 1.7. už štát testovanie potrebné na súťaž neuhradí

Na účasť na hromadnom športovom podujatí je aktuálne platná táto vyhláška:

223 VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam hromadných podujatí

Táto vyhláška v jednoduchosti hovorí o tom, že na súťaži sa môžu zúčastniť iba osoby, ktoré sa na začiatku súťaže preukážu:

  • 72 hodinovým PCR testom
  • alebo 24 hodinovým Antigénovým testom
  • VÝNIMKY NA TESTOVANIE: Potvrdenie o negatívnom teste nemusia predložiť nasledujúce osoby (musia o tom ale priniesť príslušné potvrdenie):

a) osoby, ktoré sú najmenej 21 dní po 1.očkovaní (Pfizer, Moderna, Astra, Sputnik, Johnson)

b) osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami,

c) ide o osobu do 10 rokov veku.

Do 30.6.2021 antigéhové testy bez ohľadu na účel zabepečovalo zdarma cca. 500 MOMiek. Po 1.7.2021 nastali tieto zmeny:

  • štát znížil počet MOMiek zhruba na 100+. Aktuálny zoznam MOMiek nájdete tu: https://www.health.gov.sk/Clanok?Moznosti-komercneho-antigenoveho-testovania
  • štát zmenil stratégiu prepláciania testov. Viď video z tlačovej konferencie s ministrom zdravotníctva tu: https://www.teraz.sk/slovensko/brifing-martina-klusa-a-vladimira-leng/560034-clanok.html, pozri od cca. 18.minúty. Minister sa jasne vyjadril: "Všetky testy, ktoré boli doteraz hradené štátom z medicínskych a iných dôvodov, pozitívne kontakty, detské tábory - budú naďalej hradené štotom. Všetky ostatné podujatia, ktoré budú organizované a je na nich požadovaný PCR test, ľuďmi, ktorí nie sú očkovaní, budú kompletne hradené občanom.". Takže ak pôjdete na športové hromadné podujatie, musíte si test zaplatiť sami.
  • každá MOMka má stanovenú svoju cenovú stratégiu, za AG test žiadajú zvyčajne 10 EUR a viac.
  • niektorí lekári, či pediatri aj naďalej vykonávajú testy zdarma. Každý si musí svoju individuálnu situáciu vyriešiť sám.

Situácia je bohužiaľ už takáto, nie je reálne uvažovať už o tom, že by na súťažiach boli prítomné MOMKy a robili testy zdarma. Ten, kto nebude vo výnimke, bude si musieť zabezpečiť test na vlastné náklady.

Či s tým súhlasíme, či nie, bohužiaľ je to tak. Smolu majú z môjho pohľadu najmä deti vo veku 11 a 12 rokov, pretože tie nemajú ani šancu sa dať zaočkovať a otestovaní musia byť. Ostatným vyhláška dala na výber: buď sa dáte zaočkovať a budete chodiť na súťaže bez ďalších podmienok, alebo sa budete musieť dať na vlastné náklady testovať, alebo sa nebudete môcť zúčastniť hromadného športového podujatia.

Aktuálne v dobe písania hohoto príspevku (1.7.2021) sa ešte vláda dohaduje o tom, či štát nebude nakoniec tieto testy preplácať. Tak uvidíme, či sa MOMky s testovaním zadarmo ešte neobjavia. Dúfajme, že áno.


Účastníci Sústredenia mladých lukostrelcov od 16.7.2021 v Spišských Vlachoch (https://www.archery3d.sk/sutaz/sustredenie-mladych-lukostrelcov-2021-6letny-tabor) budú musieť priniesť negatívny PCR test. Takýto test uhrádza štát. Objednávka tu: https://covidforms.nczisk.sk/covid-19-patient-form_pcr.php Treba si tam zakliknúť možnosť "Idem do tábora".

Samozrejme tento PCR test nepotrebujú deti, ktoré sú očkované aspoň 3 týždne po 1.dávke, alebo sú do 180 dní po COVIDE. (na obe veci treba priniesť potvrdenie).


Dodatočné informácie k 5.kolu SP v Trnovci nad Váhom:

Prosíme účastníkov, ktorí nespadjaú pod výminky, aby si priniesli so sebou 24-hodinový negatívny test (otestujú sa doma pred súťažou max. deň pred súťažou). Osoby, ktoré toto potvrdenie nebudú vedieť predložiť, nebudú pripustené na súťaž!

Prosíme účastníkov, ktorí potrebujú test, aby sa otestovali ešte doma.

Je možné otestovať sa pred súťažou aj v meste Šaľa ešte ráno pred príchodom na súťaž tu: https://www.google.sk/maps/place/Spolo%C4%8Densk%C3%BD+dom+Ve%C4%8Da/@48.1672254,17.8916513,18z/data=!4m5!3m4!1s0x476b6ce40080805d:0xabebf64cdacc94a4!8m2!3d48.1669695!4d17.8923787

Cena by mala byť 10 EUR za antigénový test. Otváracie hodiny doplníme v priebehu piatku (vo štvrtok ešte neboli známe).

Organizátor oznamuje, že po ukončení súťaže bude od 14:30 do 16:30 otvorená predajňa Luk a Šíp v Trnovci nad Váhom.


Peter Málek - predseda SLA 3D

Posted in Dôležité on júl 01, 2021

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba