Majstrovstvá Európy IFAA v loveckej lukostreľbe - EBHC 2022 Francúzsko

Každoročne najväčším 3D lukostreleckým sviatkom v Európe (a možno i na svete) bývajú majstrovstvá Európy, alebo sveta IFAA v loveckej lukostreľbe. Naposledy sa konali majstrovstvá sveta WBHC v Južnej Dakote v USA v roku 2019. V roku 2020 mali nasledovať majstrovstvá Európy EBHC vo francúzskom Confolence. Potom ale prišla korona, súťaž sa presunula na 2021. A o rok sa stalo to isté. Opäť presun na rok 2022. Organizátori naozaj boli v nezávideniahodnej situácií, keď museli riešiť vrátenie štartovného pre odhlásených, či vpodstate 3 roky riešiť zabezpečenie súťaže.

Tento lukostrelecký sviatok sa konal v kolíske tohto športu, vo francúzskom Confolence, kde sa konali úplne prvé majstrovstvá Európy EBHC. A to ešte v roku 1988. Miestny lukostrelecký kluby usporiadal rovnakú súťaž ešte v roku 2014 a teraz po ôsmich rokoch opäť.

Na cca. 1800 km cestu na súťaž sa vybrali títo slovenskí reprezentanti:

IMG_20220626_171536.jpg

Peter Málek, Jakub Málek Erika Malková Lea Málková Dušan Binder Peter Mekýš Radek Konig Robert Bejtic Ivan Georgiev Samuel Sebastian Sádecký Nella Alexandra Sádecká Peter Šiagi

Bývali sme takmer všetci pokope na pokojnom francúzskom vidieku na bývalej malej farme, kde z kravínov urobili vkusné apartmány.

IMG_20220625_172441.jpg

Celá táto oblasť bola malebnou poľnohospodárskou oblasťou s dedinkami tvorenými starými kamennými domami. Tak, ako aj inde na svete, aj tu vidiek vymiera. V menších dedinách vidieť človeka na ulici, bolo veľkou vzácnosťou. V realitkách boli na predaj nielen domy, ale celé zámky s parkami. Kto má zvyšný milión EUR, môže si tam ísť kúpiť zámoček. Vraj sa tam vyberá pre vhodnú klímu veľa Angličanov a nakupuje tu nehnuteľnosti.

IMG_20220628_103824.jpg

Ako sa vlastne strieľa a boduje takáto súťaž?

EBHC / WBHC (MS Európy / sveta) organizuje IFAA. A strieľa sa aj podľa jej pravidiel. Pre túto súťaž je nastavený formát tak, že počas piatich súťažných dní každý súťažiaci strieľa štyri dni. Na štyroch rôznych okruhoch. Tu bolo napríklad postavených osem tratí, dostali sme sa každý iba na štyri.

IMG_20220626_174242.jpg ... naša vlajkonosička Nelka pri zahájení súťaže

Vždy divízie strieľajú na rovnakých tratiach a skupinách, aby to bolo objektívne. Vždy sa strieľa na 28 terčov, pričom bodovanie je rozdielne. Je zaujímavé (a pre nekladkové luky celkom výzva), že všetky luky strieľajú z rovnakej vzdialenosti. TRRB strieľa na terč z 55 metrov rovnako, ako kladkáč.

  • Dva dni sa strieľa na okruhu Unmarked animal. Neznáme vzdialenosti, ale viete veľkostnú zónu 1 až 4. Najväčšie zvery sú na 36-55 metrov. Boduje sa kill zóna 20 bodov, zvyšok tela 18 bodov. Ak netrafíš, postupuješ na bližší kolík, potom strieľaš druhým šípom. Kill 16, zvyšok tela 14 bodov. Ak netrafíš, ideš o 4,5 metra opäť bližšie, kill 12 bodov, zvyšok 10. Ak netrafíš ani tretím šípom, tak je už veľký "prúser", píšeš si nulu. Zvery veľkosti 2 sú do 41 metrov, veľkosti 3 do 32 metrov, veľkosti 4 do 18 metrov. A musím povedať pravdu, že organizátori to stavali väčšinou na tie maximálky. Taký tučniak na 41 metrov nie je fakt jednoduchý terč...
  • ďalší deň sa strieľa 3D Standard Animal. Niečo, ako poznáme u nás. Strieľa sa na 2 šípy, pričom druhý šíp sa strieľa z bližšieho kolíka. Bodovanie 10, 8, 5, 0. Jedenástku nepoužívajú.
  • najťažšou je zostava HUNTER, kde sa strieľa na 1 šíp bez opravy. A body sú 20, 16, 10, 0. A tam naozaj už tie rozdiely naskakovali neskutočne.

IMG_20220701_182806.jpg ... niečo zo sprievodného programu, streľba z koňa

Divízie lukov?

Tak to je naozaj dosť rozličné, ako sme zvyknutí. Majú 12 divízií lukov:

Bow_Styles_5_may.jpg

Môj príklad: V HDH aj WA strieľam TRRB. Ale tu som musel strieľať ako Bowhunter Recurved.

IMG_20220701_150350.jpg Pretože nemôžem mať plastovú základku, ramená musia byť z dreva a nemôžem mať plastové krídelká. BHRkári môžu mať kovové stredy, môžu mať kovovú základku, môžu mať stabilizátor. Takže môj luk je spodný, luky súperov nad ním.

Samozrejme, lepšie vybavený luk nezabezpečí lepší výsledok, čo sa aj potvrdilo. Treba strieľať tým, na čo sme doma zvyknutí, keďže IFAA súťaže sú pre nás naozaj len výnimočné.

Miestny lukostrelcký klub v Lessacu

Počas druhého dňa súťaže boli zástupci krajín pozvaní na slávnostné stretnutie v miestnom lukostreleckom klube v Lessacu a Confolence, ktorí organizovali tieto majstrovstvá Európy. Ich klub vznikol ešte v roku 1986. A práve oni sa stali prvými organizátormi úplne prvej EBHC v roku 1988, na čo boli a sú patrične hrdí. Dve súťažné trate sa nachádzali na ich pozemkoch, ktorých tu vlastnia 48 hektárov. Jedna z nich bola na trati, kde mávajú postavený stály parkúr. V príkrom svahu nad riekou, v úplne úžasnom prostredí, kde náročný terén preveril každého strelca.

IMG_20220701_203408.jpg

... francúzska pochúťka - slimáky. A boli vynikajúce!!!

IMG_20220701_203445.jpg

Klub má okolo 50 členov, pravidelne sa tu stretávajú a mávajú tréningy. Za tie roky si tu vybudovali výborné zázemie - niekoľko budov, ktoré slúžili ako malý bar, spoločenská miestnosť, či sklady na zvery. Zorganizovali takúto súťaž aj v roku 2014 a teraz opäť. Majú podporu miestnych úradov a sú veľmi organizačne zruční. Klobúk dolu!

1656759985878.jpg ... takéto krásne maľby pokrývajú lukostrelecké budovy miestneho klubu

Ako sa nám darilo?

Súťaž bola veľmi náročná - fyzicky i psychicky. Počasie bolo od jasného horúceho dňa po chladný štvrtok s celodenným dažďom. Trate boli nádherné a náročné. Jedna - najkrajšia - bola postavená uprostred kamenného mestečka pod hradom.

Tu sú naše celkové umiestnenia:

1.miesto:

  • Šiagi Peter: JUNIOR Barebow-Recurve (BB) - 4 účastníci
  • Samuel Sebastian Sádecký: JUNIOR Bowhunter Unlimited (HU) - 4 účastníci
  • Jakub Málek: JUNG ADULT Freestyle Limited Recurve (OL) 1. miesto (3 účastníci)
  • Nela Alexandra Sádecká: CUB ( do 13 rokov) Bowhunter Unlimited (HU) (1 účastník)
  • Róbert Bejtic: JUNIOR Freestyle Limited COMP (1 účastník)
  • Lea Málková: JUNIORKA Freestyle Limited Recurve (OL) (1 účastník)*

2.miesto:

  • Ivan Georgiev: JUNIOR Bowhunter Unlimited (HU) (4 účastníci)

3.miesto:

  • Peter Málek: MUŽI Bowhunter-Recurve (tradičný luk) (30 účastníkov)

ostatné umiestnenia:

  • Erika Málková: ŽENY Bowhunter-Recurve (BHR) 13. miesto (19 účastníkov)
  • Radek Konig: MUŽI Longbow (DL) 13. miesto (48 účastníkov)
  • Peter Mekýš: VETERAN Longbow (DL) 10. miesto (46 účastníkov)
  • Dušan Binder: VETERAN Longbow (DL) 12. miesto (46 účastníkov)

1656759182095.jpg ... naši slovenskí medailisti pekne pokope aj s cennými medailami

Snímka.JPG

V každom prípade to bola krásna súťaž, ktorá preverila naše kvality. Našli sme si tu veľa nových kamarátov a o rok - začiatkom júla, sa budú konať Majstrovstvá sveta WBHC 2023 na polárnom kruhu vo Fínsku. Je to ďaleko, ale kde si strelíte pod polnočným slnkom?

Ďakujem všetkým Slovákom za vzornú reprezentáciu a ešte raz blahoželám k výsledkom!

Peter Málek


No a tradične ešte zopár postrehov našich účastníkov:

Ako som to videl ja - Peter Mekýš

Dlho odkladané EBHC v Konfolens naplnili moje očakávanie po všetkých stránkach, až na jednu.

Spoločná cesta Stredoslovákov v troch autách s jedným prespaním na Francúzsko-nemeckých hraniciach prebehla celkom hladko. Janka Bejticová so svojou navigáciou nás bez jediného zaváhania priviedla skoro až na miesto.

Registrácia a kontrola náradia prebehla štandardne, bez zdržovania a naše luky o chvíľu ozdobili krásne nálepky. Pri obhliadke cvičnej strelnice ma prekvapilo množstvo známych 3D terčov. Celá súťaž sa strieľala na nám blízke Eleveny. Horšie zistenie bolo, že strelnica je celá podmáčaná. Z toho dôvodu sme ju využili len na rozcvičku tesne pred štartom. Pre silný dážď som mal v jeden deň prvý výstrel až priamo na trati. Počasie bolo to jediné, čo sklamalo očakávanie. Miesto predpokladaných horúčav boli veľmi prijateľné teploty do 25 stupňov. Jeden deň pršalo po 5 terč a potom už bolo všetko OK. Usporiadatelia si dali námahu postaviť aj jeden cvičný okruh na 14 terčov za poplatok 10€. Tú možnosť sme s Dušanom využili vo voľný deň miesto mokrej strelnice.

S krajšími a náročnejšími okruhmi som sa na súťaži ešte nestretol. Boli skutočne fantasticky postavené a pripravené. Bolo tam všetko, čo by mal dobrý strelec ovládať. Najviac mi zostal v pamäti okruh v strmom svahu kaňonu rieky L‘lssorie. Pre mňa najkrajšie, čo som kedy absolvoval. Náročné na chôdzu a zároveň aj strelecky veľmi ťažké. Boli tam všetky prvky, ktoré môžu strelca oklamať a dostať z neho to najlepšie, čo sa v tréningu naučil. Stavitelia dokonale využili terén, aby si strelci mohli odskúšať svoje schopnosti. Či to bol odhad vzdialenosti, sklon terénu alebo podsunutie tzv. ľahkého terča, z ktorého sa na koniec málokto tešil. Na nešťastie som sa nedostal na mestský okruh v Saint- Germain ktorý bol hodnotený strelcami ako najkrajší zo všetkých.

IMG_20220701_083503.jpg ... čakáme na odchod autobusov, ktoré nás každé ráno rozvážali na príslušnú trať. 10 autobusov rotovalo a za hodinku bolo okolo 800 lukostrelcov na svojom mieste.

Vždy som mal 5 členné skupiny. Okrem jedného dňa to bolo národnostne pestré. Raz som mal v skupine len 4 Nemcov a až neskoro som sa dozvedel, že som si mohol vyžiadať zapisovanie. Po celú súťaž som strieľal vyrovnane, ale nie najlepšie. Svedčí o tom minimálny posun v skupine. Celú dobu súťaže som zostal v druhej najlepšej skupine. Začal som na 8 mieste a skončil som celkovo 10. Nie všetci mali takú cestu, lebo po prvom dni som sa ocitol v skupine z ktorej dvaja sa posunuli do prvej skupiny, jeden z nich skončil na bedni. Ďalší dvaja sme zostali a jeden sa hlboko prepadol. Jednoducho hlava pracuje viac, ako by sme chceli a skrotiť a upokojiť sa nechce. V Oberwiesenthale na EBHC 2018 som to mal úplne iné. Ako nováčik som nezvládol začiatok a po 2 dňoch som bol ďaleko od prvej desiatky. Nasledujúce 2 dni som však strieľal najlepšie z celého štartového pola. To ma vtedy vynieslo na konečné 12 miesto.

Francúzky vidiek je krásny a prežiť v ňom niečo tak zaujímavé, ako je takáto súťaž je zážitok na celý život. Reprezentovať Slovensko s tak dobrou partiou ako sa zišla v Konfolens bolo pre mňa veľkou cťou. Rád by som si to zopakoval o 2 roky v Rakúsku. Samozrejme, s lepším výsledkom. Ďakujem všetkým za pomoc a podporu.

Ako som to videl ja - Radek Konig

Celkovo sa mi celá súťaž naozaj páčila. Trate boli pekne postavené v krásnom prostredí. Išiel som na preteky s tým, že budem rád ak neskončím posledný, ale v prvej polovici. Nakoniec som bol sklamaný z 13-teho miesta, lebo prve dni naznačovali oveľa lepšie umiestnenie.

Ale 4-dňové preteky sú preto štvordňové, lebo treba 4 dni makať a neodpočívať!

Jeden den som vypol a to ma posunulo dolu. A som zasa naozaj rad, že to nebolo až na úplné dno. Partia ľudí, s ktorými na tieto podujatia chodím, je už rokmi overená, a preto sa teším na ďalšie pekné závody v zahraničí.

Ako som to videl ja - Peter Šiagi

za mňa plusy:

  • atraktívne prostredie historických mestečiek a obcí, najmä okruh v St. Germain

za mňa mínusy:

  • na jednej strane množstvo nariadení a obmedzení (mobily, zapisovanie, odrazené šípy, fajčenie ...) a na druhej strane minimum kontroly a benevolencia pri ich porušení.

Komentár Peťovho otca, ktorý držal palca celú súťaž a najdôležitejšie body spísal takto:

Štvrtý súťažný deň pred posledným vystrelom strácal Peťo na Francúza 4 body. Ten prvým šípom minul ale druhým trafil zónu (16 bodov) t. j. viedol o 20 bodov a Peťo mal jedinú šancu na úspech a to trafiť prvým terčom zónu (20). A to sa mu podarilo - bol to najvzdialenejší terč tiger. A bolo nerozhodne 1086 bodov.

IMG_20220701_093323_5.jpg ... Peťo na rozstrele o zlato:

V piatok nasledoval rozstrel na 6 šípov (po 2 na 3 terče). Prvý terč veľký krokodíl - fracúz minul, Peťo 8, francúz 8. Peťo 5 = Peťo viedol 13:8. Druhý terč stojaci vlk obaja minuly oba šípy = Peťo viedol stále 13:8 Tretí terč skáčuci srnec - Peťo 5, francúz 5, pred posledným výstrelom Peťo dlho držal natiahnutý luk a tým donútil francúza vystreliť prvého. Ten trafil 10 a to znamenalo že Peťo bude potrebovať 5 na vyrovnanie alebo minimálne 8 na výhru. Trafil 8 a vyhral 26:23.

1657026708654.jpg

Ako som to videl ja - Peter Málek

V našej divízií nás bolo 30, chcel som skončiť aspoň v prvej polovici. Po prvom dni som sa vyhupol na štvrté miesto. Mal som obavy, či moja hlava ten tlak ustojí. A následne všetky ďalšie dni som strieľal v prvej skupine, kam sa chceli ostatní dotiahnúť. Každý deň som potom nastrieľal tretí najlepší výkon dňa, čo mi nakoniec zabezpečilo pre mňa veľmi cenné bronzové umiestnenie.

IMG_20220701_144457.jpg ... víťazná trojica v strede prvej skupiny BHR

Recept na úspech na týchto súťažiach? Odhad vzdialenosti je kľúčový. Ak mi na 50tich metroch padá šíp na metri asi 8-9 cm, tak ak sa seknem v odhade o päť metrov, tak mi to padne, alebo nadsrelím asi o pol metra. Čiže som zvyčajne mimo terča.

1657026654448.jpg

.. najlepší muži a ženy v BHR. Tiež tu použili dvojité vyhlasovanie - mužov a ženy naraz. Digitálna tabuľa vzadu ukazovala víťazov.

U nás v skupine to bolo veľmi napínavé najmä posledný deň, kedy sme nastupovali tak, že som mal stratu 14 bodov na druhého Rakúšana a 20 bodov som bol pred štvrtým Nemcom. Bol to naozaj boj a úspešný predposledný šíp rozhodol, že to bude bronz. Nakoniec strata za druhým bola 20 bodov a náskok pred štvrtým 25 bodov. A ak sme posledný deň strieľali, že zásah bol za 20 bodov, tak to bolo vlastne o jednom šípe. Pri cca. 1550 celkových bodov boli tie rozdiely naozaj minimálne. Byť v prvej skupiny znamenalo aj dodržiavať pravidlá do bodky. Streliť zviera, ktoré je zaborené do blata, ale šíp ide kúskom blatom - neuznaný zásah. Ale tak to má byť.

1656759985092.jpg ... našej rodine sa tu darilo, odvážame si 3 medaile. Deti strieľali OL, a aj keď boli v slabšie zastúpených divíziach, dali to super. Jakub zvíťazil - rozhodlo sa na posledných terčoch, rozdiel medzi ním a Maďarom bol 25 bodov. Lea bola bohužiaľ sama, súperky neprišli. Ale keď sa bodovo porovnala so staršími OL Young Adults, bola by prvá aj tam. A pyšný som bol nielen na moje deti, ale aj na ostatné deti zo Slovenska, pretože bojovali o dušu a vlastne ak mali súperov, tak nad nimi vždy zvíťazili.

Táto súťaž preverí človeka, či vie strieľať dlhodobo, stabilne a vyrovnane. Jeden deň slabšieho výkonu = nemedailová pozícia. Tu si s úsmevom spomínam na môjho najväčšieh súpera Jána z Nemecka (chlapík úplne naľavo na fotke vyššie), ktorý bol počas celej súťaže tesne za mnou. Bol úplne najlepším na prvom kole. Ale jeden večer žúroval, nespal. Ráno nasával energiu zo stromov a vesmíru. A zo začiatku mu to šlo. Ale keďže fajčenie bolo prísne zakázané, tak po 20 terčoch už bol značne nervózny a po meditácií nebolo už ani stopy. Šíp naťahoval s výkrikom: Šajze! A aj tak to dopadlo. 11 outov v kole, kde neboli opravné šípy, ho posunuli z medailovej pozície a bral zemiakovú.

KONEČNÉ VÝSLEDKY SÚŤAŽE:

EBHC FINAL RESULTS


Posted in Reportáže on júl 08, 2022

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba