Predajňa LUK.SK - predstavujeme naše lukostrelecké obchody (3.časť)

V našej sérii „Predstavujeme naše lukostrelecké obchody“ by rozhodne nemal chýbať prvý profesionálny lukostrelecký obchod s kamennou predajňou: LUK.sk. O tom ako funguje a čo všetko zastrešuje mi ochotne porozprával jeho majiteľ Ing.Michal Velčík. Stretli sme sa v slnečné sobotné popoludnie na novom 3D parkúre na Čiernej Vode, ktorý práve dostavali. Na prvý dojem parkúr pôsobí veľmi upratane a príjemne, čo ešte umocňuje prívetivá atmosféra hotela s reštauráciou. Hneď pri prvom terči mohla „spoveď“ začať :-).

Ahoj Michal, nachádzame sa na novom 3D parkúre, môžeš nám o ňom niečo povedať?

Ahoj, náš 3D parkúr sa nachádza v areáli hotela Agátka. Pozostáva zo 14 terčov na dva šípy. Strelec má možnosť si zakúpiť 3-hodinový alebo celodenný vstup a môže ísť koľko kôl stihne. Areál je otvorený a priamo v ňom sa nachádza parkovisko, reštaurácia s vonkajšou terasou a footgolfové a golfové ihrisko. Prosíme preto lukostrelcov, aby boli ohľaduplný voči ostatným športovcom, s ktorými zdieľame tento priestor. Parkúr je primárne určený ako lukostrelnica pre náš klub a pre ľudí s podobným nadšením. Hneď pri vchode je tabuľa s mapou a pravidlami. 3D terče sú klasické, ako na našich 3D súťažiach, napríklad na Slovenskom pohári. K dispozícii je aj tréningová strelnica.

2.jpg

Príjemné prostredie a pekné počasie urobia skvelé popoludnie.

3.jpg

Každý terč je pekne zobrazený na tabuľke aj s vyznačenou zónou. Trasa je označená šípkami a tiež na mape.**

Prostredie je tu naozaj veľmi príjemné a pre takých ako ja, čo vedia dobre strácať šípy, úplne ideálne, keďže sa nemajú kam zatúlať: je tu udržiavaná pokosená tráva a za terčmi, kde je to potrebné, aj zábrana. Ale teraz prejdime k Tebe. Strieľaš už od roku 1993. Ako si sa dostal k lukostreľbe a aké boli začiatky?

VIDEO z nového parkúru: https://youtu.be/rYGvNYV3IdA

K lukostreľbe som sa dostal viacmenej náhodne. Samozrejme sme si ako chlapci vyrábali luky z vŕby ako Robin Hood, ale nevedeli sme, že je to naozajstný šport. Sused bol športovým lukostrelcom a viedol aj klub, tak ma jedného dňa zavolal, či by som to nechcel vyskúšať, za čo som mu vďačný. No a tak to všetko začalo :-). Najprv sme sa začali učiť základy a onedlho sme skočili do olympijskej lukostreľby. Dodnes sa lukostreľbe aktívne venujem a som jedným z najdlhšie strieľajúcich lukostrelcov na Slovensku.

Spomínaš si na svoju prvú súťaž?

Začal som strieľať v zime v hale a prvá súťaž vo Vrakuni bola už na jar, takže po šiestich mesiacoch. Ako žiaci, to sme mali asi 13-14 rokov, sme už museli strieľať na 50 metrov. Vtedy to bola takzvaná detská FITA – 50, 40, 30, 20 metrov. Mali sme asi 26 až 28 librové luky a strieľali sme s hrubými duralovými šípmi. Ako 15-roční sme strieľali na 90 metrov so 40-librovým lukom.

Aké úspechy si najviac ceníš?

Každé víťazstvo je pekné, je v tom strašne veľa emócii, ale za jeden z takých najväčších úspechov považujem, keď som bol majstrom Slovenska v terčovej lukostreľbe v 1994 s novým rekordom a porazil som štvornásobného majstra Slovenska v junioroch na 70 metrov. Vtedy som mal 15 rokov. Boli to moje prvé majstrovstvá za juniorov.

Druhý, pre mňa veľký úspech, bol o 2 roky na to, kedy som vo finále MSR v terénke v mužoch porazil svojho trénera. :-)

Z tých posledných úspechov, to bolo minulý rok vo Varíne, keď som si na ME prišiel oddýchnuť na krásnych päť dní voľna, ale odišiel som so zlatou medailou na krku. A pritom som začal strašným outom (strhol som presne ako ty pred chvíľou :-D), potom som sa pri treťom terči rozbehol a v prvý deň, som si spravil veľmi pekný náskok, ktorý som udržal a ešte aj ho zvýšil. Nakoniec sa mi vo finále podarilo zvíťaziť. Stihol som počas toho ísť aj na turistiku. Bolo to pre mňa príjemné zistenie, že „áno, mám na to“.

4.jpg

Na finále Majstrovstiev Európy vo Varíne.

Napísal si e-knihu o lukostreľbe, mohol by si nám ju stručne predstaviť?

Kniha bol jedným z mojich nápadov, keďže tu predtým nič také nebolo. Tým, že som roky trénoval v klube aj individuálne, na mnohých sústredeniach, čo je mimochodom viac ako 1 000 hodín práce, a organizoval firemné akcie, tak spolu mi prešlo rukami okolo 10 000 ľudí, ktorým som hovoril niečo k technike. Vďaka tomuto som nazbieral množstvo skúseností a prehľad, čo a ako komu vyhovuje a dá sa to aplikovať ďalej. Veľa vecí som aj sám na sebe odskúšal a mnoho vecí zmenil a potom spísal do jednej knihy. Ale ako hovorím: je to stále kontinuálny proces zlepšovania sa aj ako trénera aj ako lukostrelca. E-kniha je voľne stiahnuteľná na našej stránke.

Si zároveň inštruktorom lukostreľby aj s licenciou trénera. Čo Ťa na tejto práci najviac baví?

Najviac ma baví posúvať ľudí správnym smerom dopredu a úplne najviac ma to baví, keď o to ľudia majú záujem. Venujem sa hlavne strelcom, ktorí po prvé veľmi, ale že veľmi chcú a po druhé, ktorí idú pre to všetko spraviť, lebo je to pre nich dôležité a berú to ako súčasť svojho života.

5.jpg

Pri inštruktáži...

Robíš popri lukostreľbe aj niečo iné?

Hrávam ešte hokej, kedysi som hral aj amatérsku ligu. Ale lukostreľbou žijem, je to pre mňa životný štýl a naozaj všetko tomu prispôsobujem. Lukostreľba ma v podstate živí, ale nie ako športom, ale tým, že predávame, robíme kurzy, firemné akcie a podobne. Je to akoby poslanie, žijem pre lukostreľbu. Narodil som sa v znamení strelca, čo tiež považujem za osud.

Teraz prejdime ku klubu. Ako vznikla myšlienka založiť klub?

Po tom, čo sa rozpadol klub, v ktorom som začínal a chcel sa aj ďalej rozvíjať, som asi 4 roky trénoval individuálne a strieľal som za Sláviu Právnik. V tom čase ju viedol Ing.Oldřich Bagar, jeden zo zakladateľov SLZ. Komunita v klube je nenahraditeľná. Najprv zdieľajú nadšenie, motivujú sa navzájom, postupne sa stanú kamarátmi a chodia spolu na chaty, opekačky, sústredenia a to je tá krásna stránka lukostreľby v klube. Chcel som opäť vybudovať takú partiu ľudí, ktorí naozaj budú mať radi aj šport aj ostatných a musím povedať, že sa mi to podarilo. Niektorí členovia sú u nás už 12-13 rokov.

Klub vznikol v roku 2007 tu, na Čiernej vode, kde sme strieľali na futbalovom ihrisku. Nadviazali sme tým na tradíciu TJ Hydinárne. Touto cestou by som tiež rád vzdal vďaku Karolovi Noskovičovi, ktorý priniesol športovú lukostreľbu na Slovensko a založil prvý lukostrelecký oddiel v Chorvátskom Grobe v 60-tych rokoch. Myslím si, že je dôležité aby sme nezabúdali vďaka komu dnes strieľame. Neskôr, po asi troch rokoch, sme sa presunuli do Bernolákova, do krásneho golfového areálu, kde bola zriadená na Slovensku prvá oficiálne schválená strelnica. V spolupráci s jedným z našich členov Romana Cahela sme minulý rok založili novú strelnicu v obci Ladce pri Ilave (www.lukostrelbaladce.sk). Ľudia tu o lukostreľbu majú záujem, takže postupne strelnicu vylepšujeme a zväčšujeme. V budúcnosti by sme sem radi priniesli aj nejakú 3D súťaž. Parkúr, na ktorom práve strieľame sa oficiálne otvorí zajtra (10.5.).

6.jpg

Strelnica v Ladcoch.

7.jpg

Členovia klubu Elán pri tréningu v Bernolákove.

Pozrime sa teraz na Tvoj obchod LUK.sk. Čo nám môžeš k jeho histórii stručne povedať?

V čase, keď vznikol LUK.sk bolo na Slovensku veľmi málo možností ako sa dostať k lukostreleckým potrebám. Fungoval jediný e-shop Peťa Čeljusku. Bol som toho názoru, že luk si treba vyskúšať, treba ho chytiť a aspoň pár krát vystreliť, preto v roku 2008 vznikla kamenná predajňa. Najprv u mňa doma v garáži a v pivnici, no po roku sme sa presťahovali do priestorov súčasnej predajne vo Viničnom. Skúsenosti so samostatným vedením obchodu som nemal, no mám vyštudovanú ekonómiu a rôzne vedomosti, vrátane jazykových znalostí som získal aj na študentských brigádach v zahraničí.

Ponúka e-shop rovnaký sortiment ako kamenná predajňa?

V kamennej predajni je ich viac. Máme tam vyše 10 000 druhov potrieb pre luky aj kuše, kým na internete je okolo 3 000. Lukov samotných máme okolo 150 plus cez 70 druhov šípov. Tiež ponúkame mnoho produktov, ktoré inde na Slovensku nie sú dostupné. Je to preto, že chceme dať našim lukostrelcom na výber, rozšíriť im možnosti a primeť ich k tomu aby si naozaj vyberali. Áno, mnohé z nich sú veľmi špecifické a sú na objednávku, takže doručenie môže trvať dlhšie. Pokiaľ si strelci objednávajú v e-shope odporúčame zavolať a poradiť sa.

9.jpg

10.jpg

Súčasťou je aj indoor strelnica, môžeš nám ju krátko predstaviť?

Po dvoch rokoch budovania sa nám podarilo otvoriť dlho očakávanú halu. Je tu možnosť streľby až do 27 metrov aj na terče aj na desať 3D zvierat. Najlepšie je sa telefonicky dopredu objednať.

11.jpg

12.jpg

Čo vie najväčší slovenský lukostrelecký obchod LUK.sk nám ako 3D strelcom ponúknuť?

V prvom rade by som chcel vyzdvihnúť náš vysoko-odborný personál, ktorý vie výborne poradiť, nastaviť luky, poopravovať šípy a tak ďalej. Dovolím si povedať, že čo sa týka servisu, kvality a odbornosti sme TOP na Slovensku. Veľmi si cením našich zanietených predavačov, lebo bez nich by to proste nešlo. Ďakujem aj všetkým bývalým zamestnancom, lebo vďaka nim je tento obchod tým, čím dnes je. Ideme v súlade s naším zámerom - chceme aby strelci mali lukostreľbu radi. Už dlhodobo robíme tú takzvanú nezaplatenú prácu, či už cez telefón alebo osobne ideálne, kedy sa naozaj človeku venujeme, chceme pocítiť, čo potrebuje a ako mu pomôcť. Pre nás je zákazník prvoradý a snažíme sa každému vyhovieť a nájsť si k nemu spoločnú cestu. Áno, náš obchod nie je z tých najlacnejších na Slovensku, ale to, čo strelci dajú možno v trošku vyššej cene, sa odzrkadľuje na tom, že naozaj nám záleží, aby strelec dostal to, čo chce a potrebuje. Vďaka tomu si človek môže výbavu vyskúšať, priamo v obchode. Niekedy sa venujeme len výberu viac ako dve hodiny nehovoriac potom ešte o nastavovaní. Najviac nás teší, keď vidíme to nadšenie u ľudí a vtedy si povieme, že „stojí to za to, toto je to, prečo to robíme“. Veľa našich 3D-čkarov si kupovalo svoj prvý luk vo Viničnom. Ľudia do nášho obchodu chodia radi, záujem o šport aj počet zákazníkov stále rastie.

13.jpg

Povedal by si nám ešte niečo o eventoch, ktoré organizujete ako HaveFun s.r.o.?

Tento rok nám bohužiaľ kvôli pandémii nevyšiel. Eventom sa venujeme už 13 rokov a naozaj boli ich tisícky. Máme cez 60 zážitkových aktivít + lukostreľba. Medzi najzaujímavejšie a najkomplexnejšie patrí napríklad pevnosť Boyard alebo rôzne športové dni. Vieme zastrešiť všetky akcie so športovým programom pre firmy, skupiny od 6 do 300 ľudí, opäť s dlhoročnými skúsenosťami. Lukostrelcom by som ešte dal do pozornosti špičkový priestor - špeciálnu krytú halu na boj s lukom. Ľudia môžu prísť strieľať s vlastným lukom do 25 libier (kvôli bezpečnosti), alebo si takýto luk požičať u nás aj s maskou a ochrannými prvkami.

14.jpg

Michal, ďakujem za rozhovor a veľmi príjemné popoludnie! Pevne verím, že tento rozhovor bude inšpirujúci pre našich 3D-čkarov rovnako ako pre mňa. Prajem Ti mnoho úspechov a ešte viac vydarených šípov.

Záverom by som chcela dodať osobnú skúsenosť. Musím uznať, že na zamestnancoch LUK.sk je láska k lukostreľbe skutočne viditeľná. Najviac sa mi páči, že všetci sú sami lukostrelcami a majú skúsenosti, s ktorými sa ochotne podelia.

Ešte si spomínam na jednu milú situáciu, tesne pred MSR 2019. Prišla som si zastrieľať do haly do Viničného. Zhodou okolností sa Mišo práve nachádzal v obchode a začal sa mi venovať, aj keď vôbec nemusel (!). Poradil mi rôzne detaily, ktoré skutočne hneď fungovali. S jeho slovami v hlave som odstrieľala majstrovstvá. Aj pri dnešnom rozhovore som pochopila, že pokiaľ sa chce človek lukostreľbe venovať viac ako len cez víkend na „gulášovkách“, musí stavať na pevných základoch, s tréningovým plánom a odborným dohľadom a presne to je možné s Elán-om.

Ja si prídem parkúr odstrieľať znova hneď zajtra. A kedy prídete vy? ;-)

(c) Olívia Kreutzová

Posted in Reportáže on máj 15, 2020

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba